Vachtverzorging


Vaak krijg ik de vraag over de juiste vachtverzorging. Ik antwoord meestal met "dat begint met een goede basis en dat is goed voer". Zelf hoef ik door een goede basis weinig aan de vacht te doen. Enkel en zeker in de rui periode zie je vaak klitten ontstaan in de oksels en in de zogeheten 'broek'. Geregeld wordt ik gevraagd (ook voor htk katten) om te komen helpen met de vachtverzorging. Geen probleem, het leek mij daarom leuk hier ook eens een korte blog aan te wijden.

*


borstels

Een zeer fijne ruikam

*

Ik neem de socialisatie zeer serieus en laat mijn kittens aan van alles wennen zoals bijv muziek, stofzuigen, een hond, kinderen, tuigjes maar ook kammen en bostels om de vracht te kunnen verzorgen. Zo laat ik diverse borstels en kammen geregeld in de kamer liggen zodat kittens eraan kunnen ruiken en ermee kunnen spelen. Spelenderwijs leren ze dit dan ontdekken en is het geen gek eng ding meer. Zo af en toe haal je dan een kam of een zachte borstel door de vacht. Bij de nieuwe eigenaar zou dit ritueel eigenlijk opnieuw gedaan moeten worden. De kammen en bostels zien er anders uit en ruiken weer net even anders. Ik adviseer dan ook dit thuis opnieuw op te bouwen. Laat kammen en bostels eens in de kamer liggen. Af en toe eens borstelen met een zachte borstel. Bouw dit op tot je de kat met wat hardere bewegingen kunt kammen om klitten goed te kunnen verwijderen. Mocht je een klit niet uit kunnen kammen zet er dan niet gelijk drastisch de schaar in maar maak een knip in de klit en kam opnieuw. Herhaal dit tot de klit weg is. Vaak red je de meeste haren hier nog mee zonder gelijk een hap uit de vacht te nemen. De staart alleen kammen als dit echt nodig is en zo min mogelijk.

*


borstels

Meest gebruikte borstels en kammen

*

Op de foto heb ik mijn meest gebruikte en fijne kammen staan om te laten zien wat ik hiervoor gebruik. Van links naar rechts:

Duo borstel

Aan de ene kant pinnen met noppen voor de ondervacht en vervilte vacht, nylonborstel voor gladstrijken en stofvrij maken van de vacht. Deze borstel is ook fijn om te laten wennen omdat deze zacht is.

Slicker brush

verwijdert verviltingen, verfraait de vacht. Gebruik ik vaak in de staart en op show om te fluffen.

Ros of ruikam

Hier kam je de losse haren goed mee uit. Dit is voor mij de meest gebruikte kam en zeker om de broek etc mee te kammen. Tegenwoordig gebruik ik vooral de kam uit het bovenste plaatje.

Softkam ofterwijl vlooienkam

Om alle kleine vuiltjes maar ook vlooien en poepjes te verwijderen. Gebruik ik alleen na een vlooienbehandeling.

Ik hoop hiermee de vachtverzorging wat verduidelijkt te hebben maar mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

*Copyright © All Rights Reserved